یادداشت

بررسی دلایل مخالفت میرسلیم با واردات خودرو

مخالفت میرسلیم با واردات خودرو در مناظره با رشیدی کوچی روی آنتن زنده صدا وسیما حواشی بسیاری به همراه داشته است.

این مناظره پیرامون واردات خودروهای نو و دست دوم مابین میرسلیم و رشیدی کوچی نماینده مردم مرودشت در مجلس شورای اسلامی صورت گرفت. اما حرف حساب میرسلیم به عنوان یکی از مخالفین سرسخت واردات خودرو چیست؟

در این گفتگو رشیدی کوچی به تیراژ پایین و عدم کیفیت خودروهای تولیدی و نیاز به واردات خودرو اشاره می‌کرد. اما میرسلیم مصر بود که به دلیل تحریم‌ها و فشارهای بین‌المللی، نباید انتظار زیادی از خودروسازان کشور داشت و باید از آن‌ها حمایت کرد.

وی همچنین معتقد بود تیراژ خودروهای داخلی جوابگوی نیاز بازار است و لزومی به واردات دیده نمی‌شود. نیاز واقعی بازار خودرو حدود ۹۰۰ هزار دستگاه است و شرکت‌های خودروسازی ظرفیت خود را بیش از این رقم نشان داده‌اند.

مصطفی میرسلیم

چرا میرسلیم مخالف با واردات خودرو است؟

در واقع در نظر وی در صورت عرضه خودروهای وارداتی، خودروسازان داخلی به نوعی سرخورده می‌شوند و بازار فروش خود را از دست می‌دهند. با این تفاسیر به نظر می‌رسد مخالفت میرسلیم با واردات خودرو به منظور حمایت از خودروسازان است.

میرسلیم توضیح قانع‌کننده‌ای می‌داد که اگر عرضه کافی است، پس چرا کفاف تقاضا را نمی‌دهد؟ در خصوص این مطلب، از نظر وی، تقاضای مردم غیرمنطقی، توجیه‌ناپذیر و کاذب است. چراکه از خودرو به عنوان یک منبع سرمایه‌گذاری استفاده می‌کنند.

البته میرسلیم تورم بالای 50 درصدی را در جامعه می‌پذیرد و می‌داند مردم برای حفظ سرمایه خود به خرید خودرو روی می‌آورند. ولی بازهم به مردم حق نمی‌دهد که به سراغ خرید خودرو بروند!

زمانی که از وی پرسیده شد که چرا قیمت خودروهای وارداتی در بازار دو الی سه برابر می‌شوند، میرسلیم به وجود دلالان اشاره می‌کند.

اما کاش به این موضوع هم می‌پرداخت که واقعا چه کسانی به منظور حفظ بازار فروش محصولات خود موجب افزایش قیمت خودروهای وارداتی تا سقف سه برابر می‌شوند.

به طور مثال اگر خودرویی مانند کیا با قیمت واقعی ۷۰۰ میلیون تومان روانه بازار شود، حتی یک درصد مردم هم به سراغ پژو ۲۰۷ نمی‌روند! پس شاید مافیای خودروهای وارداتی وجود داشته باشد. اما بدون شک فعلا قدرت مافیای داخلی بر آن‌ها می‌چربد و تکلیف حامیان ملی دوست هم روشن است!

البته بد نیست به یک نکته مثبت در مناظره میرسلیم با رشیدی کوچی اشاره کرد که از مدت‌ها پیش، حرف دل خودروسازان بوده و هست.

به عقیده نماینده مجلس، دولت با دخالت‌های بیجا در صنعت خودروسازی و اجبار شرکت‌های تولیدکننده به رعایت قیمت دستوری، مقصر اصلی گرانی‌ها، ایجاد رانت و عدم پیشرفت صنعت به حساب می‌آید.

مصطفی میرسلیم

مادران دلال، پدیده جدید بازار خودرو ایران!

به عنوان مثال، اختصاص ۵۰ درصد ظرفیت خودروها به مادران دارای حداقل دو فرزند به منظور حمایت از فرزندآوری در کشور، یکی از سیاست‌های غلطی است که دولت به بازار خودرو تحمیل کرده علاوه بر ایجاد زمینه برای رانت‌خواری، عرضه را برای مشتریان عادی محدود ساخته است.

ولی حقیقتا دولت کیست که در آن واحد هم مقصر است هم گره‌گشا؟! چرا بجای اعطای تسهیلات، تصمیم گرفته شد که مادران سهم بیشتری از خودرو داشته باشند؟

مادر باید پول مساوی با متقاضیان عادی پرداخت کند، خودرو بخرند و پس از تحویل معمولا با تأخیر، از طریق مسافرکشی یا فروش ماشین از پس مخارج حداقل دو فرزند خود برآیند؟ عامل تشویقی دیگری به ذهن سیاست‌گذار نرسید؟

مخالفت میرسلیم با واردات خودرو کارکرده

مدتی بعد از پخش مناظره میرسلیم با رشیدی کوچی یکی دیگر از دلایل مخالفت میرسلیم با واردات خودرو مطرح شد که مجددا تعجب مخاطبین را برانگیخت.

به گفته وی، طرفداران واردات خودروهای دست‌دوم، همان دلالان و مافیایی هستند که با فداکردن تنها یک درصد از سود خود، تمایل به تخریب و آبروریزی دارند.

به نظر وی در خارج از کشور، خودروها پس از پنج سال اسقاط می‌شوند و ورود آن‌ها به کشور مایه افتخار نیست.

جالب است که این مقام مسئول با وجود دانستن شرایط نابسامان صنعت خودروسازی کشور، ایمنی پایین محصولات داخلی و آمار تلفات بالا در اثر سوانح رانندگی، با ژستی مفتخرانه دم از آبرو و عزت ایرانی می‌زند.

در ذهن این مسئول محترم، رویارویی با مرگ در خودرویی مانند پراید یا ۲۰۶ حلبی آبرومندانه‌تر از تصادف با تویوتای 5 ساله اجنبی است که در کل دنیا به عنوان برند ایمن و معتبر شناخته می‌شود.

دلایل مخالفت میرسلیم با واردات خودرو برای کارشناسان صنعت خودروسازی به هیچ عنوان قابل قبول نیست. کاش میرسلیم ملی دوست، کمی با کفش ملی مردم نیز راه می‌رفت!

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

دکمه بازگشت به بالا